پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه ربیعالأوّل 1439 قمری در غروب شنبه 27 و یکشنبه 28 آبان ماه 1396
برای مطالعه مبانی فقهی مربوط به «رؤیت هلال» و «اتّحاد افق»، خواندن مطلب زیر پیشنهاد میشود:
http://aasemaan25.blog.ir/post/Royat-Helal-Ofoq
برای رؤیت هلال در شب اوّل ماه، عواملی چون «زمان غروب خورشید و ماه» و «اختلاف زمان غروب آن دو» و «مختصّات خورشید و ماه و جدایی زاویهای ماه و خورشید که از اختلاف ارتفاع ماه و خورشید، و نیز اختلاف سمت آن دو نشأت میگیرد» و «درصد روشنایی هلال و به اصطلاح فاز ماه» و ... مؤثّرند. امروزه، برنامههایی تهیّه شدهاند که با محاسبات رایانهای و طبق معیارهایی، این عوامل را برای نقاط مختلف زمین در نظر میگیرند و الگوهای رؤیتپذیری هلال ماه را پیشبینی و ترسیم میکنند.
به تصاویر زیر بنگرید:
یک) نقشۀ رؤیتپذیری هلال ماه ربیع الأوّل 1439 قمری، در غروب شنبه 27 آبان 1396 شمسی برابر با 18 نوامبر 2017 میلادی، بر اساس معیار «عوده»:
دو) نقشۀ رؤیتپذیری هلال ماه ربیعالأوّل 1439 قمری، در غروب یکشنبه 28 آبان 1396 شمسی برابر با 19 نوامبر 2017 میلادی، بر اساس معیار «عوده»:
توضیحات رنگ در نقشۀ با معیار «عوده»:
در مناطقی که در رنگ سبز قرار دارند، هلال به سادگی با چشم غیر مسلّح دیده میشود.
در مناطقی که در رنگ ارغوانی(شبیه صورتی) قرار دارند، هلال با چشم مسلّح دیده میشود و ممکن است با چشم غیر مسلّح نیز دیده شود.
در مناطقی که در رنگ آبی قرار دارند، هلال فقط با چشم مسلّح دیده میشود.
در مناطقی که بیرنگ هستند، رؤیت هلال ناممکن و نشدنی است.(زیرا مقارنه پیش از غروب آفتاب رخ میدهد و ماه نیز پس از غروب آفتاب، غروب میکند؛ ولی روشنایی هلال به اندازهای نیست که حتّی با چشم مسلّح دیده شود!)
در مناطقی که در رنگ قرمز قرار دارند، رؤیت هلال ممتنع و غیر قابل تحقّق است.(زیرا ماه پیش از غروب آفتاب، غروب میکند یا اینکه مقارنه پس از غروب آفتاب رخ میدهد.)
سه) نقشۀ رؤیتپذیری هلال ماه ربیع الأوّل 1439 قمری، در غروب شنبه 27 آبان 1396 شمسی برابر با 18 نوامبر 2017 میلادی، بر اساس معیار «یالوپ»:
چهار) نقشۀ رؤیتپذیری هلال ماه ربیعالأوّل 1439 قمری، در غروب یکشنبه 28 آبان 1396 شمسی برابر با 19 نوامبر 2017 میلادی، بر اساس معیار «یالوپ»:
توضیحات رنگ در نقشۀ با معیار «یالوپ»:
در مناطقی که در رنگ سبز قرار دارند، هلال به سادگی با چشم غیر مسلّح دیده میشود.
در مناطقی که در رنگ زرد(شبیه نارنجی) قرار دارند، هلال تحت شرایط جوّی مناسب، با چشم غیر مسلّح دیده میشود.
در مناطقی که در رنگ ارغوانی(شبیه صورتی) قرار دارند، رؤیت هلال ممکن است نیاز به ابزار و چشم مسلّح داشتهباشد؛ یعنی پس از رؤیت با ابزار، ممکن است هلال با چشم غیر مسلّح نیز دیده شود.
در مناطقی که در رنگ آبی قرار دارند، هلال فقط با چشم مسلّح دیده میشود.
در مناطقی که بیرنگ هستند، رؤیت هلال ناممکن و نشدنی است.(زیرا مقارنه پیش از غروب آفتاب رخ میدهد و ماه نیز پس از غروب آفتاب، غروب میکند؛ ولی روشنایی هلال به اندازهای نیست که حتّی با چشم مسلّح دیده شود!)
در مناطقی که در رنگ قرمز قرار دارند، رؤیت هلال ممتنع و غیر قابل تحقّق است.(زیرا ماه پیش از غروب آفتاب، غروب میکند یا اینکه مقارنه پس از غروب آفتاب رخ میدهد.)
نتیجهگیری*:
1. با توجّه به نقشههای رؤیتپذیری، کشورهای ایران و عراق در آغاز این ماه قمری، همافق هستند. پیشبینیها و محاسبات کارشناسان نشان میدهد رؤیت هلال ماه ربیع الأوّل 1439 قمری در غروب شنبه 27 آبان 1396 شمسی برابر با 28 صفر 1439 قمری و 18 نوامبر 2017 میلادی، نهتنها در ایران، بلکه در سراسر قارّههای آسیا و اروپا و آفریقا، با چشم غیر مسلّح و حتّی با چشم مسلّح، ناممکن است.
2. هلال ماه ربیعالأوّل 1439 قمری در غروب یکشنبه 28 آبان 1396 شمسی برابر با 29 صفر 1439 قمری و 19 نوامبر 2017 میلادی، با چشم مسلّح در سراسر ایران، و با چشم غیر مسلّح در نیمه پایینی کشور دیده خواهدشد و در صورتی که شرایط جوّی مناسب باشد، در نیمه بالایی کشور هم با چشم غیر مسلّح دیده خواهدشد؛
از اینرو، با توجّه به تجربه استهلالهای گذشته در آغاز ماههایی که هلالشان از نظر پارامترهای رصدی شبیه هلال ماه ربیعالاول 1439 قمری بودهاست، پیشبینی میشود که بنا بر نظر مراجعی که «رؤیت هلال با چشم مسلّح» را کافی میدانند و قائل به «اشتراط اتّحاد افق» هستند و «اشتراک در شب» را کافی نمیدانند، ماه صفر 30 روزه، و بنا بر نظر مراجعی که «رؤیت هلال با چشم غیر مسلّح» را لازم میدانند و قائل به «اشتراط اتّحاد افق» هستند و «اشتراک در شب» را کافی نمیدانند، ماه صفر 29 روزه و طبق هر دو مبنا، دوشنبه 29 آبان 1396 شمسی روز اوّل ماه ربیعالأوّل 1439 قمری خواهدبود.
3. به این ترتیب، سالروز شهادت رسول اکرم(ص) و سبط اکبرش امام حسن مجتبی(ع) در 28 صفر، طبق مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» جمعه 26 آبان 1396 شمسی، و طبق مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم غیر مسلّح» شنبه 27 آبان 1396 شمسی، و سالروز شهادت حضرت امام رضا(ع) در آخر صفر، طبق هر دو مبنا یکشنبه 28 آبان 1396 شمسی خواهدبود.
التماس دعا
پینوشت:
*: (1. هدف این وبلاگ، بیان ساده و کوتاه و قابل فهم مطلب برای عموم است و اعداد فنّی و محاسباتی مربوط به «زمان مقارنه، زمان غروب خورشید و ماه، سمت و ارتفاع خورشید و ماه و جدایی زاویهای آن دو، فاز ماه و ...» عمداً ذکر نمیشود؛ وگرنه همۀ اعداد توسّط نرمافزار محاسبه شده و کپیپیستِ آنها کاری ندارد.
2. با توجّه به تجارب عملی و نتایج استهلال ماههای چند سال گذشته، معیار یالوپ دقیقتر است و هنگام نگارش بخش «نتیجهگیری»، بیشتر بر آن تکیه میشود.
3. هنگام نتیجهگیری و پیشبینی رؤیت هلال(چه با چشم مسلّح و چه غیر مسلّح) طبق مبنای فقهی مشهور فقهاء(اشتراط اتّحاد افق) عمل میشود(یعنی رؤیت هلال در یک نقطه، فقط برای مناطقِ همافق و قریبالأفق با آن کافی است؛ نه برای نقاط بعیدالأفق یا همۀ زمین و نه برای نقاطی که با هم، اشتراک در شب دارند)؛ از اینرو، مراکز اسلامی یا نهادها و افرادی که تابع مبنای غیر مشهور هستند(مبنای حضرات آیات عظام خوئی(ره)، تبریزی(ره)، وحیدخراسانی، صافیگلپایگانی، هاشمیشاهرودی، نوریهمدانی و ...)، ممکن است روز دیگری را اوّل ماه اعلام کنند.
4. در ماههای غیر اختلافی یا ماههایی که نتیجۀ استهلال با پیشبینیِ اعلامشده متفاوت نباشد، گزارش استهلال در وبلاگ درج نمیشود. در موارد بروز اختلاف، پس از آغاز ماه، «نتیجۀ گزارشهای استهلال» به انتهای مطلبِ پیشبینی رؤیتپذیری، و قیدِ «+ نتیجه استهلال» در عنوانِ مطلب، افزوده میشود.)